00101.jpg
 

Barden House : Murieston

Workspace

Barden Developments

Containing a community cafe and flexible commercial units, this building needed to impress to front and rear as a focal point of the developing streetscape.

Designed in a system of thirds, solid and glazed panels form a repeating arrangement of linear screens along the main street, integrating doors, light and signage for each tenant. To the rear, an additional panel is glazed to enjoy the southern aspect. Timber cladding contributes to a warm sense of welcome, enhanced by a colonnaded walkway.

Simple construction techniques contribute to commercial viability. Walls are constructed from clay blocks used frequently in mainland Europe. These are highly insulating, fast to cut and easy to construct, requiring only 1mm bed joints. With exceptional air-tightness, they give a more solid feel to the building than many framed structures. The project is currently under construction and scheduled for completion in summer 2019.

Elevations

Elevations

Floor Layout

Floor Layout