00160.jpg
 

Craigeuan Walled Garden : Crieff

Housing : Masterplanning

Hadden Group Ltd

Planning Approved

The Walled Garden at Garden at Cultoquhey was formerly part of the Cultoquhey Estate which includes Cultoquhey House, a Category B listed house designed by architect Sir Robert Smithe and built between 1812 and 1827. The estate belonged to the Maxtone family for around 600 years until sale during the 1950’s with the estate latterly operating as a hotel.

:thatstudio were approached by Hadden Group to develop proposals for two new build houses within the grounds of the walled garden.

Proposals are inspired by traditional Scottish agricultural longhouses, single storey in scale with simple pitched metal roofs and long, low profiles which embed into the landscape.

Five repeating gable forms house primary living spaces and take advantage of the remarkable views to the south. The gable forms step down gently across the site to follow the landscape topography and negate requirement for excessive solum space. Each longhouse is connected by a recessed single storey link which houses secondary living spaces and circulation.

00151.jpg
 
Concept Development Diagrams

Concept Development Diagrams

Spaces between the longhouses become external courtyards, to both south and north. Southern aspect courtyards are activated on three sides and have upper and lower levels creating direct connections with internal spaces.

In parallel this allows south light to penetrate into all primary habitable rooms and affords direct connection to the outside. Primary living volumes all have triple aspect and capture the desirable views over the countryside.

Northern courtyards create relationship with the existing brick boundary wall and together provide enclosure and more intimate spaces in contrast to the vast expanse experienced from the south. Functionally they allow cars to turn discretely, without detracting from primary elevations and create provision for servant functions, bin storage and drying space.

Roofs are pitched and clad in grey standing seam zinc whilst primary gables are finished in locally sourced stone creating a contemporary yet familiar material pallet. Timber cladding is introduced where under shelter to provide warmth and tactility and where protected from the elements to ensure degradation is minimised.

Rear elevations are finished in white self coloured acrylic render with inset timber panels mirroring gable treatments to the primary elevations.

 
Sketch view of courtyard

Sketch view of courtyard

 
Site Elevation

Site Elevation

 
00158.jpg
00155.jpg
00156.jpg
 
 

‘The team at :thatstudio have done a great job in turning an idea into a reality!’

Mr S. Hadden, Client

 
Perspective long section through western house

Perspective long section through western house

 
Perspective cross section showing living area relationship to terrace and courtyard

Perspective cross section showing living area relationship to terrace and courtyard

 
Long section through larger house showing relationship between barn volumes

Long section through larger house showing relationship between barn volumes

Clean Hadden Plan with contours.jpg
 
00161.jpg