Kelvingrove Bandstand : Glasgow

Conservation

Glasgow Building Preservation Trust

Completed 2014 at Page \ Park Architects

The Kelvingrove Bandstand is a circa 1920 category B listed outdoor performance venue which had lain unused for around twenty years prior to its refurbishment. Sadly, the venue had fallen into such disrepair that it was placed on the Buildings at Risk Register in 2002.

Whilst working at Page \ Park Architects, Andrew Taylor acted as project architect, overseeing the project design team and liaising with client body, stakeholders and other statutory bodies as plans were made to revitalise the bandstand and surrounding amphitheatre in anticipation of the 2014 Commonwealth Games.

The project was commissioned by Glasgow Building Preservation Trust on behalf of Glasgow Life, with the design process necessitating close collaboration with the client body and a range project stakeholders including Historic Environment Scotland and the Friends of Kelvingrove Park.

Kelvingrove Bandstand 13.jpg
 
Kelvingrove Bandstand 10.jpg

The building is located within the ‘Park’ Conservation Area, within a designed landscape setting which itself is of architectural significance. The scope of the project included a full programme of repair and conservation alongside the addition of small interventions which were to serve as changing and support accommodation for performers, bolstering the successful reuse of the building.

Improving accessibility to comply with DDA legislation was a key consideration throughout the design process and to this end a small platform lift was introduced within the existing bandstand, whilst modern wheelchair friendly seating accommodation was incorporated within the amphitheatre

The elliptical amphitheatre and immediately adjoining landscape setting were subject to repair and conservation works, with the introduction of a new seating arrangement providing safe audience viewing in the form of robust in situ concrete benches. Funding was gathered from a variety of sources including Historic Environment Scotland through the Building Repair Grant Scheme, which requires close collaboration with the HES grants architects throughout the design and construction process and the implementation of the highest standard of repair and conservation.

The completed bandstand and Amphitheatre has been recipient of several design awards including:

  • Glasgow Institute of Architects Conservation Award

  • RICS Community Benefits - Highly Commended

  • Scottish Design Award - Best Re-Use of a Listed Building

 
Kelvingrove Bandstand 2.jpg
Kelvingrove Bandstand 3.jpg